Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2013 11:08 - Как се отглеждат саксийни цветя вризея
Автор: cvetensviat Категория: Хоби   
Прочетен: 5432 Коментари: 0 Гласове:
2



image Съществуват около 250 познати видове вризея, която е от семейство Бромелиеви, като всички те са с произход от Централна и Южна Америка. Заради красотата им, хората са създали и десетки хибриди, които да могат да издържат на условията в другите континенти и това води до доста голямото им разпространение като саксийни цветя. Обикновено тези растения се отглеждат заради листата и цветовете им в козметичната индустрия, но в домашни условия, те са ценени заради красотата им. Много често, тези саксийни цветя биват наричани „пламтящ меч“ заради формата и цвета на съцветието им.

Условия за отглеждане

Подходяща светлина: Саксиите на тези цветя е добре да бъдат поставени на място, което получава непряка слънчева светлина. От това зависи до голяма степен развитието на формата на листата, а също така и оцветяването на съцветието.

Поливане: Чинийката под саксията трябва да бъде винаги пълна. Подменяйте водата често, като най-добре да използвате изворна.

Температура: Тези саксийни растения от семейство Бромелиеви предпочитат температури от 13 градуса или по-висока, но могат да издържат за кратко и на доста по-ниски от тях.

Почва: Вризеята е епифит, но може да бъде използвана и почва със силен дренаж. Можете да сложите в саксията комбинация от борови чипове, пясък или друга почва, която пропуска водата през нея.

Торене: Тези саксийни цветя имат нужда от малко торове, като за предпочитане е да използвате течните варианти.

Размножаване: Както всички бромелиади, вризеята се размножава чрез отделяне на издънки от растението майка. Най-популярният сорт от тези саксийни цветя може се присаждат с вземане на издънки от основата на стеблото. Трябва обаче да се знае, че не трябва да се бърза с това, за да може растението-майка да укрепне.

Пресаждане: Възрастните вризеи няма нужда от никакво пресаждане. Изключение могат да направят тези цветя, които са били поставени в малки саксии в началото. За тях може да се наложи да бъдат преместени в по-големи съдове. Ако обаче сте се погрижили и сте използвали големи саксии още при доставката на тези саксийни цветя, тогава можете да ги отглеждате и в тях.

Разновидности: Най-често отглежданото растение от този вид е пламтящият меч. Това цвете има плоско, ярко червено съцветие, което има формата на шип, от където идва и цветарското му наименование. Друг популярен сорт, който се отглежда в нашата страна и е доста поръчвано в онлайн магазина на Цветен Свят е вризея вулкана. Това е по-скоро хибридно цвете, което включва листата на вризея йероглификс, а зеленият прицветник и жълтите цветове са от вризея фенестралис.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cvetensviat
Категория: Други
Прочетен: 79886
Постинги: 12
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930