Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2013 16:21 - Коледна звезда - пъстра украса за Коледните празници
Автор: cvetensviat Категория: Други   
Прочетен: 1535 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2013 16:25


 С всяка изминала година ефектното и красиво цвете Коледна звезда се превръща в неразделна част от празничната украса. Това цвете притежава очарователна магия и по Коледа ни радва с приказните си червени цветове. Коледната звезда е много популярна в целия християнски свят, като за първи път е произведена в САЩ и принадлежи към цветното семейство на млечките. Аз се сдобих с моята първо коледна звезда от онлайн магазин за цветя Цветен Свят, който предлага приказно красиви кошници с Коледна звезда. От любопитство се допитах до опитните цветари за историята на това красиво цветя и сега аз ще я споделя с вас.

 Появата на Коледната звезда е свързана с приказно красива коледна легенда.

През нощта на Рождество едно малко момиченце тръгнало към църквата много тъжно от това, че няма какво да поднесе като дар за Младенеца. Наближавайки църквата, то се спряло до едно малко храстче и не сдържало сълзите си. Отронените сълзи паднали върху листата на храста и той се обагрил в красиви червени цветове. Удивено и зарадвано от случилото се момичето откъснало красивите цветя и ги поднесло пред яслата на Младенеца.

Днес Коледната звезда е един от най-големите коледни символи в света.

Пъстрите цветя са били оглеждани още от древните Ацтеки за получаване на червена боя. Днес тя се отглежда като декоративно растение в целия Християнски свят

За първи път Коледните цветя са били предложени като рязан цвят на Американския пазар от Пол Еке през двадесетте години на века. В днешно време Коледната звезда е едно най-продаваните цветя въпреки факта, че се произвежда и продава масово само по Коледните празници. Поради огромния интерес към нея с отглеждането и селектирането й се занимават много големи цветарски компании от САЩ, Германия и Холандия.

Всяка година на големите изложения за цветя се предлагат нови хибридни сортове в различни цветове. Днес можете да откриете популярният сорт цветя в много цветове различни от червения като жълти, розови, бели и мраморни цветове на Коледната звезда.

Според опитните цветари от онлайн магазин Цветен Свят цветето действително е много красиво, но изключително капризно и трудно за отглеждане.

Ако искате да се радвате целогодишно на този вид цветя е добре да знаете някои основни правила за отглеждането им.

  • Коледната звезда развива листната си маса през летния сезон, когато денят е по-дълъг, а цъфти през зимата, когато денят е по-къс. През лятото е добре да се тори всяка седмица, а на всеки 14 дни при цъфтеж, за да се подпомогне развиването на повече цветове използваният тор трябва да съдържа повече калий.

  • Растението има нужда от повече светлина и температура от 17 до 25 С . Полива се само с вода на стайна температура, в никакъв случай не бива да се преполива. През лятото избягвайте да я оставяте на пряка слънчева светлина, можете да оросявате листата с вода.

  • За съжаление след отминаването на празниците тези цветя губят своите красиви цветове и често биват изхвърляни. За да им се радвате отново трябва да им подсигурите покой. Този етап може да продължи до 2 месеца, тогава цветето трябва да се сложи на светло място, за да развие нова листна маса. Добре би било да я пресадите и подрежете, като на всяко клонче оставяте по малък брой възелчета, които ще се превърнат в цветове. През летният сезон се отглежда като всички цветя – трябва да осигурите слънце и повече пространство, за да развие обем. В природата храстът достига до 1. 5 – 2. метра. При нашите географски условия и поради многогодишното селектиране максималната височина достига до 60 – 70 см.

  • Тези приказни цветя се размножават чрез вкореняване на резници през лятото. От начало се потапят в топла вода, за да спрат отделянето на сок. Вкореняват се за няколко седмици в почва при температура от 20 – 22 С, след отделянето на корени се присаждат в подходящи саксии.

Грешки при отглеждането на Коледните цветя

Окапване и пожълтяване на листата – причина за това може да бъде твърде сухият въздух в помещението, както и преполиването или пълното засушаване на почвата.

Пагубно може да бъде рязката смяна на температурата в помещението.

Съществува и нормално окапване на листата, то се забелязва в периода след прецъфтяване.

Радвайте се на красивите цветя Коледна звезда и през идните празници. Създайте красота и настроение с приказно красивите й цветове.  




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cvetensviat
Категория: Други
Прочетен: 79792
Постинги: 12
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930